maandag 1 juli 2019

Gezond = lichamelijk in orde, niet ziek

Op een doordeweekse schooldag bracht ik 's morgens de kinderen naar school. Bij het naar buiten wandelen, passeerde ik een mama met een huilend kind aan de ene hand en een zakje met ontbijtgranen in de andere hand. Ze had duidelijk haast en deed een ultieme poging om haar huilende kind op school te krijgen én nog snel wat ontbijt mee te geven...

Deze mama had, op het moment dat ik haar aan de schoolpoort passeerde, wellicht al een hele "weg" afgelegd met haar kind... Deze mama inspireerde me voor dit kersverse stukje tekst...

Want ook ik moet bekennen dat het een hele klus is om je kinderen gezond te laten eten!! En het zorgt regelmatig voor crisissen en twijfels in mijn hoofd.

Neem nu het ontbijt. Sinds jaar en dag wordt er in ieder tijdschrift dat je open slaat en in de brochures van Kind & Gezin op gedrukt dat het ontbijt dé belangrijkste maaltijd van de dag is. Enkel met een stevig en evenwichtig ontbijt achter de kiezen kan je de dag deftig door komen! Ok, helemaal mee eens. Maar wat is nu een gezond ontbijt...? En hoe krijg je dat deftig achter de kiezen van die kleine koters?

Iedere generatie heeft zo zijn eigen waarheden. Wanneer ik vroeger als kind ging logeren bij mijn grootouders toverden zij steevast een royale pan spek op tafel, witte boterhammen en een kommetje suiker. De boterhammen sneden we in kleine stukjes, prikten we op onze vork en haalden we eerst door de gesmolten bakboter en nadien door de suiker! En smullen maar! Onze mondjes blonken van het vet! Heel wat jaren later vulde de supermarkt zich dan weer met light producten. Gezond eten stond gelijk aan vetarm eten! Nog wat jaartjes later geraakte iedereen weer in verwarring toen de boodschap kwam dat niet het vet maar net de suiker de grote boosdoener is. Gezond eten betekende dus ineens suikervrij eten! Massaal dronken we enkel nog zero! En prompt doken we in de boeken van Pascale Naessens en volgde iedere zich respecterende dieetgoeroe een suikervrij dieet. Als klap op de vuurpijl werd de voedseldriehoek een omgekeerde driehoek... En is er ook geen voedselzandloper...?

Volgen wie volgen kan...?

Ok, heel erg verwarrend dus. Maar terug naar het ontbijt, en vooral naar een gezond ontbijt, want dat lijkt voor kinderen nog extra moeilijk te zijn. Kinderen moeten immers hard groeien, en hebben hierdoor andere behoeftes dan volwassenen. Om te kunnen groeien hebben ze voldoende vitamines, mineralen, vetten, suikers, eiwitten ... nodig. Dit in tegenstelling tot mezelf: groeien is niet meer aan de orde ;-)

Om het de ouders dan nog wat moeilijker te maken, zijn de ontbijtopties anno 2019 bijna onbeperkt: yoghurt met vers fruit, toast met beleg, granola met platte kaas, boterhammetjes met kaas, een kom muesli met melk, een gebakken eitje, een verse smoothie, havermoutpannenkoekjes, ...

Deze oneindige lijst aan ontbijtmogelijkheden, alle eet-tendensen meegerekend en de hongerige magen van mijn kids (lees: bij momenten lijken ze onverzadigbaar!) en hun drang naar alles wat vet en zoet is, zorgt ervoor dat ik regelmatig mijn hoofd breek tijdens het ontbijt wanneer er weer eens een spervuur aan vragen komt: "Mag ik choco op mijn boterham?", "Wij eten liever popsjes dan boterhammen!", "Ik lust alleen wit brood.", "Ik wil chocomelk drinken.", "Mag ik alleen een appel eten?", "Is vleesbrood gezond?", "Ik wil witte yoghurt met suiker!", ...

Om oeverloze discussies te vermijden en om het ontbijt toch wat gezond te houden, hebben we hier in huis enkele duidelijk regels aan tafel (afwijken van deze regels doen we enkel wanneer er feest wordt gevierd ;-)):
- Zoet beleg kan, maar niet elke dag en op elke boterham. Twee dagen/week siert de chocopot onze ontbijttafel en mag het bruine smeersel onze boterhammetjes omtoveren tot echte lekkernijen.
- Ontbijtgranen zijn overheerlijk, maar een echte suikerbom! Daarom eten we dit sporadisch, en al zeker niet op dagen dat grote broer moet gaan voetballen. Intensief sporten met enkel wat suiker in je maag, lukt niet.
- Eten doen we tot slot enkel en alleen aan tafel, en liefst met een ganse gezin tesamen. Al wandelend eten is uit den boze. Zien eten doet eten; zeer belangrijk bij kleine koters die nogal gevoelig zijn voor wat ze de anderen zien doen!

Zonder de mama met haar zakje ontbijtgranen te beoordelen, moet ik toegeven dat ook ikzelf af en toe uit de bocht ga en de regeltjes aan mijn laars lap ;-) Witte bokes met choco en hagelslag, of een grote kom ontbijtgranen kan bij momenten zó lekker zijn!

Schol, en tot de volgende!

PapaSam

XXX





Geen opmerkingen:

Een reactie posten